30%

Vlado Gotovac - ZVJEZDANA KUGA

Peta knjiga sabranih djela Vlade Gotovca pod naslovom “Zvjezdana kuga” donosi svjedočanstvo dnevničkih zapisa nastalih od siječnja 1972. do travnja 1973. provedenih u kaznionici br.34 istražnog zatvora Okružnog suda u Zagrebu.

kn100,00 kn70,00 uključ. PDV

Peta knjiga sabranih djela Vlade Gotovca pod naslovom “Zvjezdana kuga” donosi svjedočanstvo dnevničkih zapisa nastalih od siječnja 1972. do travnja 1973. provedenih u kaznionici br.34 istražnog zatvora Okružnog suda u Zagrebu. Ispisujući uzničku kroniku svoje duše, Gotovac je ispitivao stanje svoga duha kako ne bi podlegao iskušenjima koja neprestance vrebaju, zarobljuju ili otupljuju zatvorenika te i u tu svrhu, sa žarom svakodnevne vježbe, komentirao vanjska zbivanja, prateći sliku svijeta kako su je iznosile dnevne novine i dostupna tekuća periodika. Analizirajući Vjesnik – jedini doticaj s vanjskim svijetom, Gotovac komentira događaje iz kulture i naravno političke događaje preko kojih otkrivamo i dokumentarističke činjenice o osobama koje će dvadesetak godina kasnije imati presudnu ulogu u kreiranju novog političkog i kulturnog poretka u Hrvatskoj.

“Jutros sam dobio olovku i nekoliko listova papira. Počinjem pisati dnevničke bilješke zatvorenika… Uvijek aktivist s dušom samotnika! Uvijek talac s dušom pustinjaka, s “patosom odstojanja”, s njegovom hladnoćom i fantazijom, s unutrašnjom bezbrižnošću uspostavljanja forme – jer samo ona nikoga ne izostavlja. Ova je nesreća tek epizoda opće bolesti. Nitko ne može ostati zdrav!… Ali to nas ne izjednačava, sve dok pristajemo na samoću. Ona je križanje trenutka s vječnošću – središte individuuma. I dalje mi preostaje samo nezaštićena i betbrižna točnost – kao metoda, kao stil, kao čistoća pisanja… – Ispostavlja se, dakle, da i dalje preostaje samo nemoguće!”


Autor: Vlado Gotovac
Uvez: tvrdi
Stranice: 392
Godina izdanja: 1995.
ISBN: 953-167-058-7
Format: 14 x 21 cm

Recenzije

Još nema recenzija.

Budite prvi koji će recenzirati “Vlado Gotovac – ZVJEZDANA KUGA”

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

18 − three =