30%

Vera Kružić-Uchytil - VLAHO BUKOVAC

Povodom 150. godišnjice rođenja Vlahe Bukovca (1855.) objavljujemo monografiju dr. Vere Kružić-Uchytil, Vlaho Bukovac – Život i djelo, koja je posvećena najznačajnijem hrvatskom slikaru na prijelazu stoljeća, koji je kvalitetom dosegao vrhunske europske slikare svoga doba, ostavio impozantan broj od više od tisuću tristo osamdeset djela u Hrvatskoj i Europi…

kn390,00 kn273,00 uključ. PDV

Povodom 150. godišnjice rođenja Vlahe Bukovca (1855.) objavljujemo monografiju dr. Vere Kružić-Uchytil, Vlaho Bukovac – Život i djelo, koja je posvećena najznačajnijem hrvatskom slikaru na prijelazu stoljeća, koji je kvalitetom dosegao vrhunske europske slikare svoga doba, ostavio impozantan broj od više od tisuću tristo osamdeset djela u Hrvatskoj i Europi, a svojim djelovanjem pokrenuo umjetnički život u Zagrebu (prve likovne izložbe) i potaknuo razvoj čitave jedne slikarske generacije.
Već svojim opsegom monografija je monumentalno djelo: format 24,5 x 30 cm, obuhvaća 496 tiskanih stranica, a uz to je u knjizi reproducirano 145 tabli u boji i 27 crnobijelih, te 145 malih reprodukcija (95 crnobijelih, 50 u boji) u kataloškom dijelu. Knjiga je podijeljena u dva dijela, život (1-158) i djelo slikara (159-297), svaki s pet poglavlja, popraćenih sa 389 bilježaka. Slijedi dokumentacija koja obuhvaća 326 pisama, katalog slika i crteža (čak 1150 ulja i 233 crteža), popis izložaba (139), kompletnu bibliografiju od 1223 jedinice, kronologiju života i rada i sažetak na francuskom i engleskom jeziku.
Autorica je iscrpno prikazala glavna razdoblja Bukovčeva života u Parizu, zatim Zagrebu, Cavtatu i konačno Pragu (1903-1922), a istu periodizaciju slijedi i u analizi slika, interpretaciji stilskih značajki i kvalitativnih osobnosti slika, odnosno razvoju Bukovčeva slikarstva. Opsegom i kompletnošću monografija o Bukovcu novi je metodski pristup u hrvatskoj povijesti umjetnosti po akribiji u obradi dokumentacije i povijesnom objektivizmu. Istraživalačkom strašću egzaktnog znanstvenika autorica je obišla i obradila sve arhive u zemlji i inozemstvu (Prag, Beč, Pariz) radi upoznavanja i provjere i najmanjeg podatka za umjetnikovu biografiju ili pojedino slikarevo djelo. Uspjela je tako sastaviti impozantan kritički obrađeni katalog od tisuću tristo osamdeset djela, popraćen komentarima, i gotovo isto toliko bibliografskih jedinica, te oko tri stotine dokumenata, čime je ne samo ukazala na izvore kojima se služila za svoje formulacije i zaključke, nego je ponudila i dragocjenu građu svakom budućem istraživaču Bukovca ili ovog razdoblja.


Autor: Vera Kružić-Uchytil
Uvez: tvrdi
Stranice: 496
Godina izdanja: 2005.
ISBN: 953-167-172-9
Format: 24,5 x 30 cm

Recenzije

Još nema recenzija.

Budite prvi koji će recenzirati “Vera Kružić-Uchytil – VLAHO BUKOVAC”

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

four + four =