40%

Milan Moguš - A HISTORY OF THE CROATIAN LANGUAGE: TOWARD A COMMON STANDARD

Povijest hrvatskoga književnoga jezika akademika Milana Moguša temeljan je pregled tisućljetnog slijeda razvoja hrvatskoga jezika od prvih pisanih spomenika do današnjeg dana. Knjiga bogata primjerima iz hrvatskog jezika i književnosti, ilustrirana jezičnim spomenicima i faksimilima najvažnijih književnih i jezičnih djela, prva je cjelovita povijest hrvatskog jezika.

kn150,00 kn90,00 uključ. PDV

Povijest hrvatskoga književnoga jezika akademika Milana Moguša temeljan je pregled tisućljetnog slijeda razvoja hrvatskoga jezika od prvih pisanih spomenika do današnjeg dana. Knjiga bogata primjerima iz hrvatskog jezika i književnosti, ilustrirana jezičnim spomenicima i faksimilima najvažnijih književnih i jezičnih djela, prva je cjelovita povijest hrvatskog jezika. Prevedena je 1995. na engleski “A History of the Croatian Language: Toward a Common Standard” u prijevodu akademika Željka Bujasa. Knjiga objašnjava trajno i neprekinuto prožimanje hrvatskih narječja u oblikovanju književnog iskaza i trajnu svijest o pripadnosti tih narječja jedinstvenom hrvatskom jezičnom korpusu. Prikazan je put od Baščanske ploče i Vinodolskog zakona, preko prvih inkunabula, Marulićeve Judite, Vrančićeva petojezičnog rječnika, Kačićeve gramatike, do Deklaracije o nazivu i položaju hrvatskoga književnog jezika.

“Nema u nas knjige koja bi taj put stručnije, zornije, ilustriranije, čitljivije prikazala od ove. Knjiga je to u kojoj se objašnjava slijed nastajanja i razvitka književnih stilizacija na hrvatskom jezičnom prostoru, dijalekatski najrazvijenijim i najraznolikijim na cjelokupnom slavenskom prostranstvu.”

akademik Petar Šimunović


Autor: Milan Moguš
Uvez: tvrdi
Stranice: 256
Godina izdanja: 1995.
ISBN: 953-167-049-8
Format: 15,8 x 23,8 cm

Recenzije

Još nema recenzija.

Budite prvi koji će recenzirati “Milan Moguš – A HISTORY OF THE CROATIAN LANGUAGE: TOWARD A COMMON STANDARD”

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

16 − 3 =