50%

Mihovil Pavlinović - HRVATSKI RAZGOVORI

Među hrvatskim političarima 19. st. koji su visoko držali zastavu hrvatstva istaknuto mjesto pripada Mihovilu Pavlinoviću, podgorskom župniku, književniku i političaru, narodnom zastupniku, jednom od predvodnika hrvatskoga narodnog preporoda u Dalmaciji, borcu za sjedinjenje te “kolijevke hrvatske države i matice hrvatskog naroda” sa sjevernom Hrvatskom.

kn80,00 kn40,00

Do 13. kolovoza 2020. zbog godišnjih odmora nećemo slati pošiljke.
Hvala vam na strpljenju. Vaše knjige šaljemo nakon toga datuma.

Među hrvatskim političarima 19. st. koji su visoko držali zastavu hrvatstva istaknuto mjesto pripada Mihovilu Pavlinoviću, podgorskom župniku, književniku i političaru, narodnom zastupniku, jednom od predvodnika hrvatskoga narodnog preporoda u Dalmaciji, borcu za sjedinjenje te “kolijevke hrvatske države i matice hrvatskog naroda” sa sjevernom Hrvatskom. Premda narodnjak, Pavlinović je političar koji je odlučno raščistio sve dileme o odnosima između “slavenstva, jugoslavenstva i srbo-hrvatstva”, kako je rekao u svojim “Hrvatskim razgovorima”.
U međunarodnim zapletima i krizama u “istočnom pitanju”, uvijek je tražio rješenja koja su u to doba najbolje odgovarala interesima hrvatskog naroda na čitavu njegovu narodnosnom i povijesnom području. A prva točka njegova tajnog programa “Hrvatska misao” bila je “samostalna Hrvatska naprama državi i napram državnoj zajednici kojoj mu god bilo”. Pavlinović je također više od svih hrvatskih političara 19. st. gradio svoju politiku oslanjajući se na suvremenu europsku političku misao, a osluškujući bilo svoga naroda gradio je svoj program na vrijednostima kršćansko-katoličkoga hrvatskoga puka…

Iz predgovora dr. Franje Tuđmana


Autor: Mihovil Pavlinović
Uvez: meki
Stranice: 328
Godina izdanja: 1994.
ISBN: 953-167-022-6
Format: 25 x 37 cm

Recenzije

Još nema recenzija.

Budite prvi koji će recenzirati “Mihovil Pavlinović – HRVATSKI RAZGOVORI”

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

1 + three =