50%

Mihovil Pavlinović - HRVATSKI RAZGOVORI

Među hrvatskim političarima 19. st. koji su visoko držali zastavu hrvatstva istaknuto mjesto pripada Mihovilu Pavlinoviću, podgorskom župniku, književniku i političaru, narodnom zastupniku, jednom od predvodnika hrvatskoga narodnog preporoda u Dalmaciji, borcu za sjedinjenje te “kolijevke hrvatske države i matice hrvatskog naroda” sa sjevernom Hrvatskom.

kn80,00 kn40,00

Među hrvatskim političarima 19. st. koji su visoko držali zastavu hrvatstva istaknuto mjesto pripada Mihovilu Pavlinoviću, podgorskom župniku, književniku i političaru, narodnom zastupniku, jednom od predvodnika hrvatskoga narodnog preporoda u Dalmaciji, borcu za sjedinjenje te “kolijevke hrvatske države i matice hrvatskog naroda” sa sjevernom Hrvatskom. Premda narodnjak, Pavlinović je političar koji je odlučno raščistio sve dileme o odnosima između “slavenstva, jugoslavenstva i srbo-hrvatstva”, kako je rekao u svojim “Hrvatskim razgovorima”.
U međunarodnim zapletima i krizama u “istočnom pitanju”, uvijek je tražio rješenja koja su u to doba najbolje odgovarala interesima hrvatskog naroda na čitavu njegovu narodnosnom i povijesnom području. A prva točka njegova tajnog programa “Hrvatska misao” bila je “samostalna Hrvatska naprama državi i napram državnoj zajednici kojoj mu god bilo”. Pavlinović je također više od svih hrvatskih političara 19. st. gradio svoju politiku oslanjajući se na suvremenu europsku političku misao, a osluškujući bilo svoga naroda gradio je svoj program na vrijednostima kršćansko-katoličkoga hrvatskoga puka…

Iz predgovora dr. Franje Tuđmana


Autor: Mihovil Pavlinović
Uvez: meki
Stranice: 328
Godina izdanja: 1994.
ISBN: 953-167-022-6
Format: 25 x 37 cm

Recenzije

Još nema recenzija.

Budite prvi koji će recenzirati “Mihovil Pavlinović – HRVATSKI RAZGOVORI”

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

1 + seven =