50%

Andrew Rossos - RUSIJA I BALKAN

(2 recenzije korisnika)

Rusiju je balkanska regija tradicionalno privlačila zbog strateških, ideoloških i gospodarskih razloga. Usredotočena na pet krucijalnih godina – od aneksijske krize 1908-1909. do izbijanja Prvog svjetskog rata – knjiga pokazuje objektivnu diplomatsku povijest odnosa između Rusije i balkanskih država.

kn80,00 kn40,00 uključ. PDV

Međubalkanska rivalstva i ruska vanjska politika 1908-1914.

Rusiju je balkanska regija tradicionalno privlačila zbog strateških, ideoloških i gospodarskih razloga. Usredotočena na pet krucijalnih godina – od aneksijske krize 1908-1909. do izbijanja Prvog svjetskog rata – knjiga pokazuje objektivnu diplomatsku povijest odnosa između Rusije i balkanskih država. Unutarnja nestabilnost, politička i vojna slabost, jaka protimba drugih velikih sila, naročito nakon krimskog rata, prisilili su Rusiju da uskladi svoju politiku sa željama Koncerta Europe. Bila je prisiljena kolaborirati s Austro-Ugarskom, njezinim glavnim antagonistom na Balkanu, u očekivanju statusa quo, dok je iščekivala povoljniji trenutak za neovisnu politiku. Autor usredotočuje svoju studiju na pokušaj balkanskih država da kombiniraju i provedu coup de grace protiv Turske i da prepriječe austrougarsko prodiranje prema jugu. Nadmudrivanja za početne pozicije velikih sila Trojne alijanse i Trojne antante, koje su činile jezgru savezništava za vrijeme Prvog svjetskog rata, tema je koja se stalno provlači.


Autor: Andrew Rossos
Uvez: meki
Stranice: 288
Godina izdanja: 1992.
ISBN: 86-343-0668-2
Format: 16 x 24 cm

2 recenzije za Andrew Rossos – RUSIJA I BALKAN

  1. nambric

    Rusija je oduvjek imala interes za ovaj naš prostor a on je bio u suprotnosti sa interesima Njemačke , Britanije, SAD a donekle i Turske.

  2. nambric

    Dobra i sveobuhvatna knjig

Napiši recenziju

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

thirteen − 10 =