50%

Luka Zima - FIGURE U NAŠEM NARODNOM PJESNIŠTVU

“Figure u našem narodnom pjesništvu”, (JAZU 1880), objavljuju se pretiskom nakon punih 108 godina. To klasično djelo hrvatske filologije u nas je prva i do danas jedina temeljita i pouzdana sistematizacija tropa i figura, objavljena na temeljima s kojih su bile formulirane, razrađene i raspoređene još u antička vremena.

kn80,00 kn40,00 uključ. PDV

“Figure u našem narodnom pjesništvu”, (JAZU 1880), objavljuju se pretiskom nakon punih 108 godina. To klasično djelo hrvatske filologije u nas je prva i do danas jedina temeljita i pouzdana sistematizacija tropa i figura, objavljena na temeljima s kojih su bile formulirane, razrađene i raspoređene još u antička vremena. (npr. Aristotel, Ciceron, Quintilian). S obzirom na slična djela u razvijenijim filologijama 19. stoljeća, Zima je teorijske pojmove tropa i figura verificirao na dotad poznatom korpusu naših agrafijskih kultura te na Smrti Smail-age Čengića Ivana Mažuranića. Figure su i danas nezaobilazan priručnik i udžbenik pri proučavanju umjetničkih i govornih osobitosti našega jezika.
Luka Zima (1830-1906) rodio se u Jurovcima kod Ptuja, a umro je u Varaždinu. Školovao se u rodnoj Sloveniji i Zagrebu, studirao u Pragu i Grazu, a službovao u Sremskim Karlovcima, Varaždinu i Beogradu kao srednjoškolski i sveučilišni profesor.


Autor: Luka Zima
Uvez: meki
Stranice: 344
Godina izdanja: 1988.
ISBN: 86-343-0277-6
Format: 13 x 20 cm

Recenzije

Još nema recenzija.

Budite prvi koji će recenzirati “Luka Zima – FIGURE U NAŠEM NARODNOM PJESNIŠTVU”

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

13 + fourteen =