50%

Grupa autora - MIHOVIL PAVLINOVIĆ U POLITICI I KNJIŽEVNOSTI

Mihovil Pavlinović nezaobilazna je figura političke i kulturne scene u Dalmaciji druge polovine 19. stoljeća. Bio je jedan od vođa hrvatskog narodnog preporoda u Dalmaciji. Jedan je od utemeljitelja i vođa Narodne stranke u Dalmaciji, a čitavog života zagovarao je sjedinjenje Dalmacije s ostatkom Hrvatske.

kn80,00 kn40,00 uključ. PDV

Mihovil Pavlinović nezaobilazna je figura političke i kulturne scene u Dalmaciji druge polovine 19. stoljeća. Bio je jedan od vođa hrvatskog narodnog preporoda u Dalmaciji. Jedan je od utemeljitelja i vođa Narodne stranke u Dalmaciji, a čitavog života zagovarao je sjedinjenje Dalmacije s ostatkom Hrvatske. Bio je zastupnik u Dalmatinskom i Hrvatskom saboru, te bečkom parlamentu a u Dalmatinskom saboru održao je prvi govor na hrvatskom jeziku. Obilazio je Dalmaciju budeći nacionalnu svijest i djelujući na prosvjećenju i podizanju dalmatinskih sela iz gospodarske zaostalosti.
Ovaj zbornik donosi nova znanstvena vrednovanja Mihovila Pavlinovića, dapače u nekim ga elementima tek otkriva u punoj vrijednosti, što tek omogućuje da se realno odredi njegovo mjesto u hrvatskom političkom i kulturnom životu 19. stoljeća.


Autor: Grupa autora
Uvez: tvrdi
Stranice: 479
Godina izdanja: 1990.
ISBN: 86-343-0623-4
Format: 16,5 x 24,5 cm

Recenzije

Još nema recenzija.

Budite prvi koji će recenzirati “Grupa autora – MIHOVIL PAVLINOVIĆ U POLITICI I KNJIŽEVNOSTI”

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

3 + thirteen =